Thursday, September 25, 2014

HRANA KI JO IMAMO RADI IN TISTA, KATERE NE MARAMO

Alois Kolar, B.HSc.

Prvič objavljeno na Moj uspeh: www.mojuspeh.com in v glasilu Kluba naravnega zdravja - Club of natural health 2003

Veliko naših želja po določeni vrsti hrane, kot tudi odpora do nje izvira iz čustvenih povezav iz preteklosti. 

Soroden problem predstavlja hudo razširjena raba mlečnih produktov, ki imajo
Mleko in mlečni proizvodi
svoje korenine v otroški čustveni navezanosti nanje. Otrokom so starši dopovedovali (njim pa je to dopovedovala mlečna industrija, prehranski strokovnjaki, učitelji, profesorji, dietetiki, doktorji, drugi "intelektualci"), da jih bo »mleko naredilo močnejše in bolj zdrave«, učitelji imajo v šolah prave posterje s »Štirimi osnovnimi skupinami hrane«, na katerih zaseda kravje mleko z mlečnimi proizvodi visoko vrednost. Pitje mleka pa je povezano tudi s hranjenjem na stekleničko, kot dojenčki; pitje mleka lahko postane tudi neke vrste most med čustveno stresnim načinom življenja odraslega človeka in brezskrbnim otroštvom.

Čustva in količina zaužite hrane

Ne samo, da izbira hrane v največjem delu pogojuje naše čustveno stanje, to stanje pogojuje tudi količina hrane in način hranjenja. Kadar smo živčni ali pod vplivom stresnih situacij, hrano kar požiramo, to je pravzaprav vsem poznano »hitro hranjenje«, kjer si komaj vzamemo čas, da bi hrano primerno prežvečili.

Kadar jemo preveč hrane

Prenajedanje – strokovno imenovano Bulimija je v glavnem problem čustvene narave; hrana postane za človeka, ki se prenajeda oboje: pobeg iz nezadovoljnega življenja in hkrati droga za doseganje neobčutljivosti svojih čustev. Je tako imenovano »prisilno hranjenje«, ko oseba ni zares lačna ji hrana takrat služi kot oblika razvajanja; ta oblika je komaj kaj drugačna od alkoholizma, odvisnosti od drog ali spolnih ekscesov.

Slab odnos do hrane se kaže še posebej pri mlajših ljudeh. Zadnje raziskave
Preveč ne-hrane
kažejo, da ni nič kaj drugače pri spolnosti – obstaja pa vsekakor povezava med prehransko Bulimijo in na novo skovanko medicinske znanosti: »Seksualno bulimijo«, odkrili so namreč povezavo da mnogo deklet ki trpijo zaradi prehranske Bulimije, kmalu preidejo na »Seksualno bulimijo«. Mnogi bulimiki se nahajajo v hiperaktivnem razpoloženju kar je seveda normalna posledica omenjenega načina hranjenja. Da bi zmogle potešiti notranjo stisko, pojedo vse, kar najdejo, tudi vase strpajo vse kar najdejo ali "pride naokoli". Jedo brez apetita in seksajo brez pravega poželenja zato, da bi našle vsaj malo ljubezni, vsaj malo naklonjenosti, s katero bi lahko ublažile notranjo stisko. Na koncu vsakega pretiravanja tako s hrano kot s spolnostjo se pojavljata obžalovanje in velik občutek krivde. 
Vrtijo se v krogu, postajajo zombiji...

Oseba, ki se prenajeda zelo pogosto uporablja hrano kot čustveno tolažbo kot neke vrste pomirjevalo. Zelo pogosto je tovrstno prenajedanje s hrano uporabljeno kot nadomestilo za čustva ljubezni, naklonjenosti, vdanosti; tako se zdi da čokolada, candy-barčki, sladoled, siri, pečen krompirček lahko nadomestijo manjkajoče osebne odnose v življenju osebe, ki se prenajeda. Hrana pri takšnih osebah že dolgo časa ni namenjena telesu za dovajanje hranljivih snovi - kot gorivo, da bi lahko telo optimalno opravljalo svoje funkcije, ampak postaja láhko pridobljena oblika zadovoljstva ki je le poredko obravnavana z družbenim neodobravanjem.

Raziskave so pokazale, da je prenajedanje v glavnem rezultat negativnega predstave o sebi; osebe,ki se prenajedajo največkrat verjamejo da niso vredne da bi bile ljubljene. Da bi to lahko najprej dokazale sebi, zelo pogosto postanejo debele in neprivlačne. 

Razmišljajo: »Nihče me ne mara, ker sem neprivlačen/a. Debel/a sem!« Ko postanejo fizično neprivlačne, se debele osebe zelo velikokrat prenehajo soočati z resničnimi problemi življenja, kot razlog za pomanjkanje ljubezni, naklonjenosti in privlačnosti. Ti problemi so seveda lahko resnični, lahko pa so tudi domišljijski, vedno pa so vzrok tudi osebnostne motnje.

Ker pravilno razumemo da je prenajedanje največkrat problem čustvene narave, ga lahko efektivno in dokončno odpravimo edino tako da spremenimo čustveno stanje in odnos osebe, katera se prenajeda. 

Če je oseba, ki se prenajeda pripravljena spremeniti svoje prehranjevalne navade vsaj toliko, da se začne prenajedati z »zdravo, optimalno hrano« in ne več s (junk foods), kuhano, procesirano, devitalizirano, napol uničeno hrano, se bo na ta način izognila vsaj dodatnim emocionalnim problemom, ki jih takšna ne-hrana povzroča, »reprogramiranje« in nujno spreminjanje navad pa bo lažje steklo…

Za osebo, ki se prenajeda predstavlja glavna rešitev razviti bolj pozitiven odnos do samega-e sebe in pa razviti razumevanje, da si zasluži simpatije, ljubezen, naklonjenost, vdanost, poleg tega pa jo moramo podrobneje izobraziti o vplivu hrane na delovanje človeškega organizma v celoti.

Anoreksija (Anorexia nervosa)

Tako kot oseba, ki poje ogromne količine hrane, tudi oseba ki izvaja na sebi »prisilno dieto«, zavrača hrano (najpogosteje najstnica ali mlada ženska) zaradi neutemeljenega strahu, da bi se zredila., trpi zaradi čustvenih ali psihičnih problemov.

Medtem ko je za prenajedanje vzrok nekakšno nagrajevanje sebe, je za
Anoreksično stanje, žal so 
takšnega asteničnega 
videza tudi nekatere 
napačno hranjene in 
živeče presnojedke, da 
presnojedce - tipične
piflarske "intelektualce", 
ne bi omenjal
prisilno stradanje razlog kaznovanje same-ga sebe ali ljudi, s katerimi ta oseba živi – največkrat so to starši, saj je odklanjanje hrane zavrnitev osnovnega razmerja otrok – starš-i, s tem pa seveda vzgajanja.

Seveda je vztrajanje pred ne uživanjem adekvatne količine hrane do točke stradanja skrajen rezultat čustvenih motenj.

Konec koncev, kdo pa bi sploh želel skočiti v posteljo s tako suhcano, odbijajočo, ne-seksi punco?

Res pa je da mnogo ljudi tako pri nas, kot po svetu začenja z raznimi dietami, ki so bombastično predstavljene v najnovejših izdajah revij, na zadnjih straneh revij, po TV oglasih; običajno so te tako imenovane diete zelo revne na področju vitalnih sestavin hrane in seveda bogate na področju kurilne vrednosti »praznih kalorij«, kar lahko povzroči resne poškodbe ledvic, jeter, želodca… 

Ena takšnih zloveščih, vendar tudi zadnje čase znova priljubljenih diet je beljakovinska dieta, ki priporoča odstranitev iz prehrane vso sadje in zelenjavo, temelji le na kuhanem, predvsem govejem mesu, kar povzroča močno zastrupitev z beljakovinami, metabolične motnje, duševne motnje, kot na primer zmedenost, pomanjkanje čustvene uravnovešenosti, poškodbe jeter in ledvic. V starodavni Kitajski so takšno dieto uporabljali na zapornikih, saj so na ta način najuspešneje zlomili njihovo notranjo - čustveno moč in s tem njihov odpor.

Večino diet z namenom hujšanja povzročajo enake hranljive pomankljivosti, ki potem vodijo do čustvenih problemov, saj preprosto ignorirajo razlike med rafiniranimi ogljikovimi hidrati, ki seveda vsebujejo nepopolne kalorije ali joule z malo ali nič vitaminov ali nerafiniranimi ogljiko vodiki, ki vsebujejo kalorije ali joule, ki zagotavljajo potrebne hranljive snovi (predvsem sadje, nekaj malega tudi sveža zelenjava).

Pri vseh "shujševalnih dietah" se osebam ki hujšajo dogaja naslednje: vsi postanejo razdražljivi, depresivni in zmedeni, saj so se s takim načinom prikrajšali za vnos vseh potrebnih hranilnih snovi katere organizem nujno potrebuje.

Seveda so na osnovi takšnega stanja so sodobni intelektualci - medicinski strokovnjaki takoj skovali čisto novo "bolezen", ki se imenuje »Seksualna anoreksija«, je pa seveda posledica že omenjenega načina življenja, odraža se v odrekanju hrane in spolnih odnosov. 

Ko uspemo odstraniti vzroke, vse bolezni izginejo ne glede, kako so doktorji katero bolezen strokovno poimenovali.

Optimalna dieta zagotavlja odlično mentalno in čustveno zdravje

Da bi si lahko zagotovili dobro mentalno in čustveno zdravje, mora hrana vsebovati in nas oskrbeti z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi v obliki
Hrana za katero smo ljudje fiziološko
najbolje prilagojeni
nepredelane, neprocesirane, celostne, sveže, surove hrane. Razni dodatki k prehrani so brezkoristni, saj jih telo ne more učinkovito uporabiti.

Vsa »hrana« (ne-hrana), ki ropa iz telesa hranljive snovi mora biti odstranjena iz naših jedilnikov z jasnim namenom, da si zagotovimo hranljivo ravnovesje, ki je ključnega pomena za mentalno in čustveno stabilnost.

Hrana, ki proizvaja veliko zelo strupenih stranskih produktov in jih pušča v krvni obtok, ne smemo imeti na jedilniku, če se želimo izogniti zastrupljenosti telesa in duha, uma, razuma. Že majhne količine takšnih strupov zadostujejo za začetek depresivnih stanj pri večini posameznic/kov. 
Eliminiranje tovrstne hrane iz jedilnika je nujno potrebno; nekatere vrste hrane, ki puščajo veliko strupov v telesu so: vsa hrana, ki so ji dodani kemični aditivi in preservativi (konzervansi), pesticidi, zlasti hrana živalskega izvora kot meso, mleko in vsi mlečni proizvodi, soja in vsi sojini produkti, žitarice in vsi žitni produkti od kruha, testenin, pizz - tudi vegetarijanskih, slaščic, vsa pečena hrana, kuhana, procesirana hrana.

Še enkrat poudarjam da moramo obroke hrane jesti v harmoničnem vzdušju, okolju, v mirnem in sproščenem stanju. 

Zdaj pa najpomembnejše: hrano moramo jesti zaradi resničnih fizioloških potreb, torej kadar smo lačni, ne smemo je imeti za neko čustveno nadomestilo, za stimulacijo ali kot sredstvo za namen »pobega«.

Optimalna dieta sestoji iz: svežega, zrelega surovega sadja, sveže zelenolistne in gomoljaste zelenjave,

z nekaj orehi, oreščki, lešniki, tudi semeni kot laneno, sezamovo, seme konoplje, če kdo želi tudi poganjki, sveže doma pripravljene sadne in zelenjavne sokove, vse v stanju kot jo je za nas pripravila mati Narava. Ta hrana vsebuje popoln spekter vseh za človeški organizem potrebnih hranljivih snovi, z zelo malo ali nič strupenimi stranskimi produkti, kateri sicer nastajajo pri hranjenju na običajen s strani splošno priznane znanosti priporočen način. 
Ta hrana je temelj za popolno zdravje, vitko - ne suho, lepo razvito, oblikovano telo, optimalno stopnjo duha in izvrstnega čustvenega zdravja.

Optimalen način prehranjevanja je torej sestavni del optimalnega življenjskega sloga v katerem izvajamo tudi druge, pomembne življenjske aktivnosti, katere skupaj s prehrano rezultirajo trajno celostno, odlično zdravje.

Phnom Penh - Cambodia, 12.09.2001